Ouderschap à la Nu!

Regels of afspraken?
Angst of vertrouwen?
Overleggen of opleggen?
Opvoeden of ouderschap?

Controle of nieuwsgierigheid?

Dit zijn maar enkele dingen die je je kunt afvragen op het moment dat we het hebben over het 'groot brengen' van kinderen.

Plaatje
Scrollend door sociale media krijgen we het mooiste plaatje voorgeschoteld.
Een mama die wekelijks koekjes bakt met haar dochters, (thuis)onderwijs dat gaat als een trein en hier en daar zelfs een kind dat in een huis zit te spelen dat er uit ziet alsof het uit een magazine is gehaald.

Onrealistisch
Als we met enige regelmaat dit soort onrealistische beelden voorbij zien komen, in magazines of bijvoorbeeld onze sociale media, ga je je misschien afvragen ofdat dit de ouders zijn die genomineerd zijn voor de 'mom/dad of the year award'.

Niet
Ouderschap gaat niet over
- er altijd zijn voor je kind
- gedrag dat altijd om door een ringetje te halen is
- een opgeruimd huis
- 'slaapt ze al door'?
- .....

Vertrouwen
Ouderschap gaat over vertrouwen.
Het vertrouwen dat:
- je de vrijheid hebt om het op de manier te doen die bij jou/jullie/het kind past
- je als ouder mag leren en niet alles hoeft te weten/kunnen
- een opgeruimd huis niet haalbaar is in combinatie met kind(eren) (en ook niet hoeft)
- er ruimte nodig is voor jou/jullie
- je kind meer vertelt met zijn/haar gedrag dan met woorden (als je echt durft te kijken)

Angst vs vertrouwen
De meeste van ons zijn opgegroeid in een wereld waar men dacht dat je kinderen moest 'controleren'. Ruimte voor overleg of uitleg was er vaak niet. De ouder, leerkracht, volwassene was 'leidend', de kinderen diende te luisteren. Men ging er vanuit dat wanneer je zou straffen op momenten dat kinderen iets deden dat niet juist was, dit voldoende angst zou inboezemen waardoor zij later 'voorbeeldige'/'succesvolle volwassenen zouden worden.

Resultaat
Generaties lang resulteerde dat in kinderen die volwassen werden en vooral ONzeker waren. De angst had hun minder zelfvertrouwen en vaak een gevoel van falen gegeven. Herkenbaar?

Gevoel
Er ontstond, door deze opvoeding, veelvuldig de gedachte van 'doe ik het wel goed'? Deze onzekerheid resulteerde vervolgens in onrust en behoefte aan controle waardoor er opnieuw, in de generatie erna eveneens gekozen werd door opvoeden vanuit angst.

Vraagt
Het vraagt een andere manier van kijken om over te gaan op ouderschap vanuit vertrouwen. Het mooie is dat de meeste van ons zich dit al voornemen nog voor ze kinderen hebben. Het feit dat die wens er is zal zeker meehelpen om te kiezen voor ouderschap vanuit vertrouwen.

Angst vs vertrouwen
Vertrouwen
Ouderschap vanuit vertrouwen vergt naast het vertrouwen in ons kind ook heel veel vertrouwen in onszelf. Het vraagt ons anders naar kinderen (en onszelf) te kijken.

Ouderschap à la nu
Vraag jezelf af hoe jij wilt dat je kind groot wordt, welke ruimte je je kind wilt geven en welke rol jij daarin wilt spelen.

'Een eerste stap daarin is het maken van een overzicht/(stappen)plan van da wat bij jou/jullie als ouder(s) past, en dat wat je kind nodig heeft.

'You cannot raise your children the way your parents raised you, because your parents raised you for a world that no longer exists'

HOE?
Weet je (nog) niet hoe?
Een (éénmalige)  Roadmap-Afspraak helpt jou/jullie overzicht te krijgen en geeft je/jullie inzicht in wat je/jullie kunnen doen om het ouderschap aan te pakken op jouw/jullie manier.

Ben jij bereid om aan jezelf en je gezin te werken en heb je behoefte om met een gedegen plan aan de slag te gaan?
Klik dan hier