Yeah! Goed gedaan! 👊🏻

Als ik rond me heen kijk zie ik veel gebeuren. In de winkel zag ik gister een mama die haar kind al huilend vooruit sleepte. Tijdens onze wandeling naar de plaatselijke bakker zag ik een papa die hoog boven zijn kind uit torende en hem midden op straat duidelijk maakte dat hij iets niet mocht (doen). Later zag ik een mama op een bankje zitten met haar huilende dochter, midden op straat nam ze de tijd…

Het verhaal
Natuurlijk weet ik het verhaal er achter niet.. niet achter dat van de ouder, niet achter dat van het kind…

Toch…
Toch schrik ik regelmatig als ik luister naar ouders of eigenlijk naar (dat wat vele) volwassenen (leerkrachten, grootouders, sportinstructeur) doen als ik vraag hoe vaak ze naar het totaalplaatje kijken.
Regelmatig vraag ik ze om op te lijsten wat het/hun kind minder goed doet en wat juist goed en tot mijn verbazing is de eerste lijst in 99 van de 100 keer langer.

Balans opmaken
Heb je gemerkt hoe vaak je zegt dat iets niet mag… hoe vaak je nee zegt en hoe vaak je ziet dat je/een kind iets doet wat níet goed is (en daar iets van zegt?)

Hoe zou jij het ervaren als jouw baas op het werk dit zou doen?

Belangrijk
En nog belangrijker, hoeveel complimentjes staan daar tegenover?

Duidelijkheid
Begrijp me goed, ik ben zeker voor afspraken en duidelijkheid, afspraak =afspraak…. maar het is ook de toon die de muziek maakt.
1) Ben je nu weer vergeten je kamer op te ruimen?
2) Oei, (stilte) ik zie dat je kamer nog niet opgeruimd is en het regelmatig vergeten lijkt te worden, kunnen we een manier verzinnen waardoor je het makkelijker kunt onthouden?

Kiezen
Stel dat je werkgever op een van de 2 manieren iets zou zeggen, welke heeft dan je voorkeur? Oh, en welke manier gebruik jij doorgaans?

Notice
In het Engels gebruiken ze het woord notice. Het wil zeggen dat je ergens (met je volle) aandacht aan geeft, dat je oplet en bezig bent met dat wat er gaande is.
Hoe vaak ‘notice’ jij de positieve dingen?

Hoorde
Ik hoorde mezelf gister zeggen tegen onze #kleinefilosoof: ‘WoW! Heb je uit jezelf je rugzak uitgeruimd (van onze trip naar Amsterdam) en opgeruimd? Super!
Hij glom! En ik weet zeker dat hij het de volgende keer nog eens zal doen.

Ik meen het
Wat ik zei, meende ik, ik was blij verrast… en hij was blij dat ik hem (en zijn inzet) zag….
Trouwens, ik geef enkel complimentjes die ik meen… en dat kun je merken aan de manier waarop ik het zeg en hoé ik het zeg.

Complimenten
De kunst bij complimenten zit hem dus in echt kijken (notice)… wat je kind (partner, collega….) doet.
Ieder mens heeft waardering nodig…. en zal daarvan groeien.
Voel hoe blij je wordt van kleine dingen en spreek dit als compliment uit.
‘Goh, ik had verwacht dat ik nog naar de bakker had moeten gaan voor brood maar jij hebt het meegenomen, super bedankt’.

-knuffelen- mag, hoewel…. dat is not done in het openbaar voor onze #kleinefilosoof dus een echt compliment is dan veel meer op zijn plaats.

Het leuke….
Weet je wat nou het leuke is? Onze #kleinefilosoof (8) geeft dus ook echte complimenten. Hij zag/hoorde het me doen van jongs af aan….. Hij benoemt op een bewonderenswaardig manier wat hij ziet en zet dit zonder na te denken om in een compliment. Ja! Ook naar vreemden.

-‘Goh, wat knap mevrouw dat u deze kettingen zelf maakt, ik heb nog nooit zoiets gezien’ zei hij laatst tegen iemand achter een kraam op een marktje. –

Yah!
Kijk maar eens hoe jij dit doet, wat een grote verandering er in huis/school/werk/sportclub er kan plaatsvinden als het positieve de bovenhand neemt. Even voor de duidelijkheid, het hoeft geen zoetsappige ‘het gaat hier altijd goed en wat doe je dat vreselijk-slecht geweldig’ sfeer te worden… het gaat er om om goed te kijken (notice) en vanuit eerlijkheid te benoemen wat je ziet… en hoeveel invloed dat heeft!

Succes alvast!

#hetlevenvanSandra #goedemorgen #compliment #notice

www.SandraKleipas.com