High Sensation Seeker (HSS)

High sensation seeker (ofwel een hoge sensatie zoeker) is de term die men vaak gebruikt voor extravert hoogsensitieve mensen.

Hoewel dit in boeken vaak geassocieerd wordt met extremen zoals bungyjumpen en parachute springen kan ik je zeggen dat dat voor mij (ja, ik ben ook een high sensation seeker) niet van toepassing is. Ik heb al hoogtevrees als ik op een krant sta!

Het ‘onderzoeken en opzoeken’ van (voldoende) prikkels is eigenlijk een toepasselijkere omschrijving van de HSSer.  Dit kan voor de één parachute springen zijn en voor de ander een presentatie geven.

Voordeel
‘Trill steekers’ maken vaak gemakkelijk nieuwe contacten. Het zijn de personen in je omgeving die graag nadenken over complexe vraagstukken (die hen interesseren) en ze hebben het dan ook niet graag over ‘koetjes en kalfjes’. De diepgang, de drang naar
onderzoeken, ervaren, beleven en ‘stretchen’ van hun kennis en kunde is dan ook iets dat hen kenmerkt.

Nadeel
Er zitten naast voordelen ook nadelen
aan het zijn van een HSS. De balans tussen te veel en te weinig prikkels is vaak een enorme zoektocht.
De HSS is al snel ergens op uitgekeken, heeft nieuwe ervaringen nodig en zal daardoor snel aan zijn ‘grens’ zitten als het gaat om prikkels.

Zoektocht
Het is voor veel HSSers die leren omgaan met deze manier van zijn goed om te merken dat ‘de zoektocht naar meer prikkels’ vaak afgewisseld moet worden door ‘tijd van rust en alleen zijn’. De veronderstelling dat dit voortdurend stuiterende, onrustige prikkelzoekers zijn die extremen dingen doen is niet hetgeen je in de werkelijkheid zult zien.

Kans op…
Let wel! Daar waar een introvert-hoogsensitief persoon meer kans heeft op een burn-out (overbelasting waardoor rust nodig is) heeft een extravert
hoogsensitief persoon
meer kans op een bore-out (te weinig uitdaging waardoor na een periode van rust en inzicht nieuwe prikkels nodig zijn.).

Het zijn van een high-sensation seeker is enorm verrijkend. Het is en blijft alleen de kunst om te leren wanneer je kunt ‘gassen’ en wanneer je best (tijdelijk) even op de rem trapt.

Koud kunstje?
Wil jij ook de ‘kunst van het HSSer zijn’ leren? Het is niet zo moeilijk alsdat je wellicht denkt. Met passende inzichten en (praktische) tips zul je merken dat je in korte tijd een wereld van verschil ervaart.
Zet de eerste stap door een gratis kennismaking te maken
via mijn online agenda, tot binnenkort!