Strong willed / Sterke wil

Strong willed ofwel kinderen met een sterke wil herken je omdat (vaak) ze:

Weten wat ze willen…
Sterk in hun schoenen staan…
Nieuwe dingen durven proberen…
Die onderhandelen om iets (gedaan) te krijgen…
En grenzen opzoeken en overschrijden…

Kinderen met een sterke wil hebben iets bijzonders. Eigenlijk is het wel knap
wat ze doen, ze laten zien dat ze ‘sterk’ zijn en stevig in hun schoenen staan. Ze kunnen aangeven wat ze willen en hoe ze dingen zien, ervaren en wat ze nodig hebben..
En als er niet naar wordt geluisterd (of ze het gevoel hebben dat het niet lukt) dan laten ze het nog iets duidelijker zien.

En dat laatste is vaak iets wat moeilijk is omdat de manier om dat duidelijk te maken niet altijd aansluit aan de manier hoe wij daar als ouders zouden willen dat ze er mee om gaan.

In onze ogen is het niet nodig om te blijven ‘zeuren’ over iets, heel boos (soms met fysieke agressie) te worden, te onderhandelen en soms zelfs nog ‘extremere’ dingen te doen om te zorgen dat je krijgt wat ze willen.

Hoe ga je eigenlijk met deze kinderen om?
Wat is er nodig om te zorgen dat je het leuk blijft houden voor jezelf als ouder maar ook voor hen.

Want…
Laten we eerlijk zijn, vaak hebben ze heel wat eigenschappen die ze later als volwassene goed kunnen gebruiken.
Het zijn de ‘out of the box’ denkers, de verkopers en kunstenaars van de toekomst.

Barometer kinderen

Zelf noem ik deze kinderen vaak ‘barometer-kinderen’. Ze geven ‘het weer’ aan in elke situatie. Ze laten middels hun gedrag zien dat er ‘iets in de lucht hangt’ in de klas of thuis bijvoorbeeld. En dat allemaal met gedragingen die vaak vallen onder de categorie ‘ongewenst gedrag’.

Afspraak = Afspraak
Het belangrijkste bij deze kinderen is ze zien en het laten ervaren. Geef ze voldoende speelruimte om te ontdekken en soms zelfs op hun neus te laten gaan (je hoeft geen geplaveid pad voor ze aan te leggen).

Onderhandeling kan helpen om samen tot een afspraak te komen. Maar eenmaal de onderhandeling achter de rug is zijn de regels duidelijk. Ja = Ja, nee blijft nee.
Hoe vaker je daarna nog toegeeft hoe onduidelijker het voor hen is. Is de onderhandeling nog niet over dan?

Hoewel veel ouders van kinderen met een sterke wil hun hart vasthouden voor de toekomst is het juist aan hen om te zorgen dat ze opgroeien met voldoende ruimte en met de juiste inzichten en tools.

Zelf een sterke wil
Ook ik groeide op met een sterke wil, ‘als het in haar hoofd zit zit het nog niet in haar gat’ is een uitspraak die past als een maatpak.
Met de juiste handvatten worden dit geweldige volwassenen en jij als ouder (en professional) hebt daarbij de sleutel in handen.

Kom je nog wat tools te kort?
Schroom dan niet om contact op te nemen per email!
Wil je direct persoonlijk advies op maat? Dat kan! Maak gerust een afspraak in mijn online agenda.

Ben je een volwassene met een sterke wil?
Lees dan ook eens het stuk over de High-sensation Seeker dat ik hier op mijn website heb staan.