Uitleggen?

Met alles dat gaande is… en het nieuws dat wij volgen…. zouden we soms misschien bijna vergeten om een duidelijke uitleg te geven aan onze kinderen.

Minimaliseren
We zouden het idee kunnen hebben dat het goed is om het verhaal van het coronavirus te minimaliseren… de vraag is … is dat handig.

Eerlijk
In mijn beleving is het goed om eerlijk te zijn. We hoeven dit alles zeker niet spannender te maken maar ook niet af te vlakken. Laten we vooral eerlijk zijn tegen onze kinderen en de tijd nemen om hun vragen te beantwoorden.

Sommige
Voor sommige kinderen (zeker gevoelige en visuele kinderen) kan dit echt heel veel zijn. Geef je kind tijd om zijn emoties te uiten. Er is niets mis mee om schrik, boosheid of welke emotie dan ook te hebben.
Leer dan je kind dat jullie hier samen doorheen komen.

Tekenen
En als laatste wil ik je vooral zeggen… zorg ook goed voor jezelf. Je hoeft niet alle antwoorden te weten en als iets moeilijker uit te leggen is… teken het dan, samen met je kind. Zo kunnen jullie samen duidelijkheid proberen scheppen.

Kans
Laten we deze kans grijpen…. dit soort situaties verbroedert … kijk wat we samen kunnen doen en vooral… weet dat je het niet kunt veranderen …neem het zoals het komt en hou je geloof dat ook dit een periode kan zijn waarin we heel wat leren!

Nascholing ‘visueel lesgeven’

Gisteren gaf ik 13 IB-ers (in België beter gekend als zorgleerkrachten) de nascholing ‘basis visueel lesgeven’ bij @pitkinderopvangenonderwijs

Wat een zalige groep en wat een diepgang!
Super om dit te mogen doen!

En allemaal zagen ze het direct zitten om er mee aan de slag te gaan (zelfs de persoon die vooraf erg sceptisch was) hoe zalig!

Succes met toepassen!

Waarom vertellen ze (je) dit niet?

-> Was je handen (liefst extra goed en vaak)
-> Geef elkaar geen hand, kus, knuffel etc…
-> Hou 2 meter afstand van elkaar
-> ….

Allemaal … of eigenlijk hoooopen tips om het coronavirus op afstand te houden…

Maar…
Waar zijn de tips die in mijn beleving nog veel belangrijker zijn en echt helpen voor onze binnenkant?

Immuunsysteem
Natuurlijk wil je het corinavirus niet op of in je lijf…. maar… helpt het dan voldoende om bovenstaande tips toe te passen of is er nog iets belangrijkers?

Als
Wat als je nou zo veel mogelijk zorgdraagt voor je immuunsysteem? Dat is immers het systeem dat je nodig hebt om, als het dan toch op/in je komt voor je ‘moet’ gaan ‘vechten’… is het niet handiger om juist daar goed voor te zorgen?

Wist je dat:
– 70% van je weerstand zich bevind in de darmen? Wil jij je immuunsysteem zo optimaal mogelijk houden, zorg dan voor goede darmflora dmv o.a gezonde voeding!

– stress je immuunsysteem ook ‘aantast’?
De stress rond het virus (zeker met de ‘massahysterie die er nu toch wat lijkt te heersen) helpt dat vooral tegen in plaats van mee (jaaaha… dat wist je niet he?!)

– Voldoende slaap ook echt een heel belangrijk is voor je immuunsysteem? Je immuunsysteem is namelijk al nachts op z’n actiefst. Als jij rustig slaapt doet het z’n ‘beveiligingsrondje’

– aanraking zoals knuffels geven je immuunsysteem juist helpt? (best lastig met die tips van de overheid 😂)…
Aanraking zorgt o.a. voor stress verlaging en een gevoel van veiligheid wat dan juist weer goed is voor je immuunsysteem

Zorg
Zoek het gerust allemaal eens op!
Wees dus niet bang nu de hygiënische handgel nergens meer te koop is (stress is niet goed voor je)…. maar zorg (eigenijk altijd) gewoon goed voor jezelf en weet dat dat nog veel belangrijker is dan steeds maar je handen wassen.

Succes met goed voor jezelf zorgen!

Elke dag wel wat vergeten….

Het was een winderige donderdag in november toen ik er voor de 200.743x (gevoelsmatig) achter kwam dat onze zoon (toen ruim 7) weer eens zijn boekentas (schooltas) vergeten was.

Ontploffen
Ik stond op standje ontploffen, gewoonweg omdat ik elke ochtend precies beter gewoon een bandje kon afspelen van wat hij niet moest vergeten.

Oops
Op dat moment ging er een lampje branden.
Ik realiseerde me dat ik dit tafereeltje zelf in stand hield.

Gewoonte
Ons hele ochtendritueel was (is) een gewoonte… een zalige gewoonte als je het mij vraagt trouwens… maar het ‘pak je…’ en ‘vergeet je …. niet’, ‘ heb je je …’ en wil je nog een ….’ was daarbij ook één groot ritueel geworden.

Simpelweg
Ik had, met het ‘afspelen’ van dat dagelijkse ‘bandje’ simpelweg een patroon gecreëerd waarbij ik verantwoordelijk was voor de actie waartoe onze zoon ‘moest’ over gaan.

Verantwoordelijkheid
En zo besloot ik samen met hem te overleggen hoe we dit samen anders konden doen. We hadden een gesprek over verantwoordelijkheid.

Week
We spraken af dat er 1 overgangsweek was. In die week zou ik steeds kleinere hints geven.
Na die week was hij zelf verantwoordelijk voor het mee-nemen van zijn boekentas naar school.

Snel
Die overgangs-week ging goed… maar al snel vergat onze zoon zijn boekentas van het moment dat hij er zelf verantwoordelijk voor was.

Moeilijk
Man! Wat was dat moeilijk.
Ik zag dat hij ‘m vergat… wilde iets zeggen maar deed dat niet zodat we het patroon konden doorbreken. Het voelde voor mij als een soort liegen… ookal wist ik dat dat niet zo was.

Kruisje
De pech voor hem was… dat wanneer hij zijn boekentas vergat, de leerkracht hem een kruisje gaf (bij een x aantal kruisjes was het strafwerk). Maar misschien was dat ook wel zijn geluk. Het (b)leek een extra motivatie om zijn spullen niet te vergeten.

Niet vaak
Uiteindelijk is hij zijn boekentas een keer of 2 vergeten voordat het een gewoonte werd.

Zalig
Wat een zalig gevoel, ieder onze eigen verantwoordelijkheid… man! Wat was hij trots!
En ik moest niet meer de wegwijzer zijn… wat een rust én alle 2 blij!

Opgelost en nog gezelliger in de ochtend heerlijk!

Moeite met nee zeggen?

Hoe voel jij je als je (een keer) nee zegt?
Als je je grens aangeeft en goed voor jezelf zorgt?

Vind je dit moeilijk?
Weet je waar dat misschien vandaan kan komen?

Vroeger
Als kind leerde je wellicht niet dat nee zeggen een optie was. Als je ouders je iets vroegen werd er verondersteld dat je ja zei.

Hoofd
Ja zeggen is daardoor beloont en nee zeggen is, als je het dan toch eens probeerde wellicht niet zo goed ontvangen. Je hoofd heeft dat onthouden waardoor je nu nog altijd geen waardering aan jezelf geeft als je nee zegt.

Anders
Wil je dat anders doen?
Wil je makkelijker om gaan met het zeggen van een nee en je daarna aangenamer voelen?
Kijk dan wat jij kunt doen met je mindset!

Vragen
Stel je hebt binnenkort de mogelijkheid om een ‘nee’ te zeggen bij iemand die jou graag ziet. Probeer het dan eens…. laat dan een stilte vallen en vraag eens aan die ander hoe dat voor hem/haar was.

Heet
Je zult merken dat de soep niet zo heet gegeten wordt alsdat deze opgediend is. De mensen om je heen, zeker die je graag zien, kunnen best een nee verdragen. Sommige zullen het juist fijn vinden weet je waarom?

Ook nee..
Stel dat je iemand in je omgeving hebt die niet makkelijk aangeeft wat hij/zij wil… die geen nee zegt, zou jij dan nee durven zeggen als hij/zij iets aan je vroeg?
Nee?! 😂

Dus… zorg goed voor jezelf, je bent nog altijd een goed mens als je nee zegt!

Yes you can!

Dat wat er niet was

Ik had zo graag uren gewandeld…
Ik had zo graag op visite gegaan…
Ik had zo graag samen rustig geslapen, gespeeld, geknuffeld …

En toch was dat er allemaal niet.

Hoofd
In mijn hoofd hoorde ik steeds opnieuw hoe een slechte moeder ik was… wat er beter kon en dat anderen dit allemaal niet hadden. Het lag, volgens mijn hoofd, zeker en vast aan mij!

Zoon
Onze zoon huilde 8-10 en soms 12u per dag… Ik zat er helemaal doorheen en ook nadat we er achter waren dat did deed omdat hij bij zijn geboorte nek-trauma had opgelopen, vond mijn hoofd nog altijd dat ik een slechte moeder was (geweest).

Werken
Jaren later heb ik echt ‘moeten’ werken aan dit stuk. Ik heb gewerkt aan de pijn die ik had van dat wat er de eerste maanden van zijn leven en mijn moederschap níet was geweest.

Tranen
Het heeft bloed, zweet en tranen gekost (vnl tranen), ik heb vaak willen opgeven, heb echt diep gezeten maar het mooie is vooral… dat ik daarna, na die zware, zwarte periode, echt zo veel beter in mijn vel zat en het leven zo veel leuker vind!

Liefde
Ik heb door die periode echt geleerd hoe ik lief voor mezelf kon (kan en trouwens ook moet) zijn… en daar ben ik super blij mee.
Lief zijn voor jezelf is zo intens belangrijk als mama.

Zo zie je maar weer… ja je kunt ook ‘trauma’ hebben van iets dat er niet was, het doet daarom niet minder pijn.

Opvoeden/ouderschap op jouw manier? 

Heb je er al bij stil gestaan, nu je kind(eren) hebt, dat je iets doet dat je nog niet gedaan hebt en waar je geen les in volgde.

Niet
Niet dat dat wil zeggen dat je het niet kunt, als je het mij vraagt zit alles al in ons, ook het zijn van een goede ouder!

Balans
Het is niet makkelijk om zo’n kwetsbaar leven groot te brengen, voldoende afstand te nemen en ook in verbinding te blijven, zelfstandigheid aan te leren en toch voldoende veiligheid te geven… en nog zo veel andere dingen waar jij balans in zult (‘moeten’) zoeken.

Anderen
Er zullen heel wat mensen zijn die het anders zouden doen als dat jij het doet. Maar hé, zij zijn niet de ouder(s) van jouw/jullie kinderen.

Jouw/jullie manier
Vergeet niet dat, wanneer jij er echt bent voor je kind, wanneer jij kiest voor jouw (levens) lessen en ook zelf blijft groeien (samen met je kind)…. je je kind geen groter cadeau kunt geven.

Inchecken
Check steeds opnieuw in bij jezelf, de andere ouder (wanneer van toepassing) en je kind… en zie wat er op dat moment ‘nodig’ is.
Dan komt het zeker en vast goed.

Niemand gaat je leren hoe je jouw ouderschap ‘moet’ invullen… jij mag het op jouw/jullie manier doen!

Oh, en vergeet daarbij jezelf niet!
Als het goed gaat met de kip (en/of de haan)… gaat het nog beter met het kuiken!

Niet altijd…

Het is niet altijd een fijne dag…
Als ik je iets mag aanraden over ‘minder fijne dagen’ is dat het juist belangrijk is om dat gevoel niet weg te duwen.

Duwen
Door het weg te steken/weg te duwen zul je merken dat het vooral opstapelt.

Uitspreken
Daarnaast kan het heel veel opluchting geven om dingen uit te spreken. Nee je klaagt niet… je lucht je hart..

Nodig
Als laatste geef ik je graag mee dat het goed kan werken om aan te geven wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld… ‘mag ik even bij je huilen?’ Of mag ik ajb een knuffel?’

Weet dat iedereen weleens een mêh dag heeft! Je bent… met zoveel aardbol bewoners dus zeker en vast niet alleen!

Hoe vertelt jouw kind…

Heb je je al eens afgevraagd hoe jouw kind ‘vertelt’ dat zijn dag zwaar, moeilijk of vervelend was?

Stil staan
Soms staan we er niet bij stil… maar er zijn wel van die dagen, je kind gaat dan vaak niet letterlijk en in alle rust zeggen ‘Het was niet zo’n fijne dag’…

Ideaal
In de ideale wereld gaat het vragen om met je te spelen, op andere momenten wordt je kind misschien boos of juist heel stil… er zijn allemaal verschillende reacties voor te stellen van/door je kind.

Lezen
Het is aan jou om je kind te leren lezen EN om je kind hierin te begeleiden. Dit zodat je kind, naar gelang het groter wordt, steeds beter zelf kan aangeven dat er iets (en misschien wel wat er) aan de hand is.

Op naar het verhaal achter het gedrag!

Voorbereiding?

Wat als dat wat je nu ervaart je aan het voorbereiden is op wat je vroeg?

Wat als dit nodig is om je daar te laten komen waar jij naar verlangt?

In pittige situaties liggen vaak hele wijze lessen…

Mocht je toch nood hebben aan overzicht, duidelijkheid, handvatten en tips?!
Kun je altijd vragen of ik een Roadmap voor je maak in de (online of offline) roadmap afspraak.

Meer info www.SandraKleipas.com/afspraak

Mensen die je voor gingen zeiden over de roadmapsessie:

Evelyne: Dat wat al 2 jaar in mijn hoofd chaos creëerde heb ik nu overzichtelijk met heel wat handvatten en tips op papier. Bedankt!

Jöra: Ik ging voor een reeks afspraken en kwam thuis met een roadmap. Waarschijnlijk is 1 afspraak voldoende. Top!

Len: Mijn vrouw was al voor een roadmap geweest. Hoewel ik me af vroeg of je mij ook kon helpen heb ik toch een afspraak gemaakt. Na ruim 1,5u stond ik buiten, alles mooi overzichtelijk op papier. Zelfs dingen waarvan ik niet wist dat het nog in mijn hoofd zat. Ik weet waar ik moet beginnen en wat ik moet doen, dat had ik nodig.

Hoe cool!
Blije mensen, blije ik.
Gewoon 1,5u speciaal voor jou… de rust/hetoverzicht dat je al lang zocht!