Mama, waarom….

‘Mama….’
‘Ja schatteke’
‘ Waarom mag ik niet op mijn manier leren?’
‘Hoe bedoel je dat precies mannetje?’
‘ Waarom moet ik sommen op de manier uitrekenen zoals ze me dat op school leren?’ Waarom mag dat niet op mijn manier?’

< ik ben stil >

Diep van binnen voel ik zo dat hij gelijk heeft en tegelijk weet ik dat het naar beneden halen van het onderwijs, van school, van leerkrachten echt geen zin heeft. Ik ben voorstander van samenwerken met scholen, met leerkrachten, dus wil ik ook hierin graag het goede voorbeeld geven. Maar hoe leg ik dat uit?

< ik denk diep na , hij blijft me vragend aankijken >

Iemand in de politiek
Ik begin: ‘Iemand in de politiek, (we hebben het daar laatst over gehad, tijdens een andere vraag, ik vertelde dat dat de mensen zijn die de regels van het land (proberen te) maken) mevrouw Crevits heet ze…. is hier in België ‘de baas’ over alle scholen. Ze bepaald samen met een aantal mensen die haar advies geven wat kinderen moeten leren op school.

Plan
Er is al een plan dat heeeeeeel veel jaren terug (ik bedoel de industriële revolutie maar benoem het niet) gemaakt is. In een tijd waarbij iedereen werd ‘klaar gemaakt’ om te gaan werken in fabrieken. De meeste mensen moesten dan elke dag hetzelfde werk doen.
Ook school werd daardoor een soort lopendeband waar ze kinderen klaar maakte om dat te gaan doen.

Maar
Maar daardoor vergaten ze dat kinderen niet tegelijkertijd op het zelfde moment het zelfde kunnen.
Toch vonden ze dat het makkelijker was om alle kinderen van dezelfde leeftijd hetzelfde te leren want ze gingen toch allemaal ongeveer hetzelfde doen (ik laat maar achterwegen dat meisjes/vrouwen huisvrouw werden om het niet nog moeilijker te maken).

Plan
Eenmaal dat plan er lag zijn er wel aanpassingen gedaan en nieuwe manieren geschreven om dingen aan te leren. Meesters en juffen mogen ook steeds meer dingen uit proberen en anders doen maar moeten ook steeds meer toetsen afnemen om te kijken of het allemaal wel goed gaat en ook dat vraagt veel tijd!
Maar het plan dat er ligt is een vrij strak plan. Omdat aan het einde van een schooljaar dat plan wel behaald moet worden moeten de juffen en de meesters heel hard werken met de kinderen omdat te behalen. Er zijn namelijk ook mensen die controleren ofdat ze dat wel doen en behalen.

Hoe meer kinderen…
Hoe meer kinderen er in de klas zitten, hoe moeilijker het is om iets voor 1 kind anders te doen…. ‘

< zijn mond gaat open >

‘ Dus mama, het lijkt een beetje op een trein, hij weet wel waar naartoe hij wil gaan, bijvoorbeeld naar de dierentuin, en hij stopt op de stationnetjes, maar als de trein vol zit kan er niets meer bij. ’.

< WoW! Ons mannetje van 8 heeft zijn 🧠 even goed laten werken. >

‘Ja het lijkt er wel een beetje op, het is voor de meesters en de juffen soms een hele puzzel om kinderen iets aan te leren. De een is goed in dat en de ander goed in iets anders en volgens de politiek moeten ze allemaal hetzelfde leren op ongeveer dezelfde leeftijd, in het zelfde tempo en met ongeveer dezelfde punten. Hoewel niet iedereen hetzelfde talent heeft moeten ze toch allemaal hetzelfde kunnen en kennen.’

‘Maar dat is toch raar mama, niet iedereen gaat als ze groot zijn toch hetzelfde doen?’

‘ Nee, nu niet meer maar die plannen en regeltjes zijn voor een groot deel wel van een tijd dat dat zo was. Ze zijn het er daarnaast niet over eens hoe ze het (nog) beter kunnen doen. Dat is ook waarom de juffen en meesters het moeilijk vinden omdat op de meeste scholen, met de plannen van de politiek, van mevrouw Hilde Crevits, ze ook zien dat het lang niet voor alle kinderen goed gaat op deze manier maar dat ze zich wel aan die regeltjes moeten houden.

Het is makkelijker om iedereen op hetzelfde moment dezelfde som aan te leren, ik begrijp dat ook… en toch vinden sommige kinderen dat juist moeilijk’

Moe van
‘Ja, mijn hoofd wordt daar moe van mama, alsof ik minder goed kan nadenken. Ik wordt er soms ook boos van want met al die tussenstappen die ik moet opschrijven gaat het zo traag vooruit, mijn hoofd wil dan graag sneller’.

Tijd nodig
‘ Ik begrijp het mannetje, je bent daarin niet alleen, maar mevrouw Crevits heeft tijd nodig om een nóg beter plan te maken die nóg beter aan sluit op jouw hoofd maar ook op alle andere hoofden en op de verschillende juffen en meesters.
Ondertussen kijken wij gewoon samen naar de verschillende manieren en leer jij mij jouw reken maniertjes. Zo leer ik ook nog op een andere manier rekenen van jou en kan je hoofd toch nog als een sneltrein gaan.’

Gewoon
‘Ja, en op school doe ik het gewoon gewoon 😜, dat is voor nu ook wel makkelijker voor de meester hè mama.’

Ja, schatteke

En zo begon deze ochtend om 8uur mijn zondag <goedemorgen allemaal>

#hetlevenvanSandra #kleinefilosoof #onderwijs #waarom #datdus