Vraag jij zijn/haar mening?

Hij keek me aan met opgetrokken wenkbrauwen en zei: ‘Maar mama ik wil liever thuis blijven’.

Inpakken
Hij sprak dit uit nadat ik hem net daarvoor vertelde dat ik de tas met lekkers aan het inpakken was om naar een pretpark te gaan.

Vergeten
Ik denk dat onze #kleinefilosoof een jaar of 5 was toen me dit overkwam.
Ik zag het in mijn hoofd al helemaal voor me, samen met 2 naar de Efteling, lekker genieten. Rond wandelen, attractie, natuur en sprookjes, zalig!
Hoewel het ook een soort van verrassing was voor hem was ik dus eigenlijk gewoon vergeten te overleggen.

Bewust
Nee, we zijn niet gegaan, ik heb onze tas weer uitgepakt. Het deed zeer en ik had zo graag gegaan maar ik was ergens ook heel blij dat hij eerlijk durfde te zijn en zijn grens durfde aangeven. Natuurlijk zou je kunnen zeggen dat als we waren gegaan hij het waarschijnlijk onwijs naar zijn zin had gehad (en ik ook). Maar met bewust ouderschap kies ik er voor om heel goed te luisteren en kijken naar dat wat onze zoon ons laat zien.
Soms is dat in woorden en soms is dat in lichaamstaal of uitdrukking.

Ritme en Tempo
Het was zijn laatste kleuter-jaar, een jaar waarin zijn leven erg bewogen was (en die van ons ook). Ik leerde in dat jaar nog meer hoe belangrijk het is om ons ritme en tempo verschil in ere te houden.
Als ik het over ritme en tempo heb vergelijk ik dat vaak met een trein. Soms zit ik in het ritme van een sneltrein en hij in een rustige stoom-trein. Uiteraard zijn er ook momenten dat dat andersom is.
De kunst is om te zoeken naar een manier die op elkaar aansluit. Ik hoef mijn ritme niet perse aan te passen maar wel rekening te houden met zijn snelheid, ik leer hem natuurlijk ook dat andere mensen (ook ik) andere tempo’s en behoeftes hebben. Zo leerde onze jongste dus al op jonge leeftijd dat dit niet hetzelfde hoeft te zijn, je je niet altijd hoeft aan te passen maar er waar mogelijk wel rekening en/of respect voor kan hebben.

Energie
Als ik me helemaal ga aanpassen aan het ritme van onze zoon (of hij aan mij) dan kost dat heel veel energie (welke ’trein’ hij ook kiest).

Rustige dag vs drukke dag
Als onze zoon (inmiddels 8) aan geeft dat hij behoefte heeft om thuis te zijn vind ik het belangrijk dat te accepteren. Blijkbaar heeft de trein dan wat rust en minder prikkels nodig.
Als ik hem nu laat zien dat het goed is om voor dit soort dagen te kiezen, kan ik er van uit gaan dat hij dit als volwassene, later, ook meer zal toepassen. Dit zal hem (weet ik uit eigen ervaring) goed doen.

Zoektocht
Het blijft een zoektocht, de balans te vinden dus respecteren en motiveren. Toch merk ik dat, doordat we onze zoon van heel jong al hebben geleerd aan te geven wat zijn idee is en hierin te overleggen, dit voor hem veel makkelijker is.

Vraag
Vraag jij wel eens naar de behoefte van je kind? Oh en als praten niet gaat, kun je natuurlijk een tekening gebruiken.

Keuzes
Sommige kinderen hebben het moeilijk met keuzes maken of hun behoefte te uiten.
Geef ze dan 2 of 3 opties om uit te kiezen maar vertel er bij dat als ze iets anders bedenken, je daar ook voor open staat.
Bijvoorbeeld: Het is vandaag mooi weer, wil je graag naar de speeltuin of thuis in de tuin spelen in plaats van wat wil je doen.

Jouw mening
Op een gegeven moment kun je jouw mening naast die van je kind leggen en dan samen kijken wat de beste route is.
Voorbeeld: Super, helemaal goed om naar de speeltuin te gaan, ik zou graag nog even langs de winkel wandelen om fruit te halen, zullen we op de heen of terug weg langs Het Fruithuis​ 😉 wandelen.

Mening
Het vragen van zijn/haar mening is zo belangrijk, zeker naar het groter worden (en volwassen worden toe). Het zorg er voor dat ze meer en meer leren voelen en ervaren wat ze zelf nodig hebben en willen en dit durven uitspreken. Iets waar veel volwassenen nu heel veel moeite mee hebben.

Ik ben benieuwd hoe jij dit ervaart! Laat het me gerust weten!