Vrijheid (nemen) als een mama

Toen ik gister wakker werd voelde ik een soort beweging, alsof ik vandaag mijn plannen (een dag werken en dingen afmaken) een hele andere ‘bestemming’ kregen.

Moeilijk
Poeh, wat is dat moeilijk, mijn gezin loslaten en toegeven aan wat ik voel en echt wil/nodig heb.

Gevoel
Toch heb ik gisteren weer intens ervaren hoe het bij me past om de vrijheid als mama, als mens, als vrouw, als Sandra te nemen.

Gewoon
Tussen al deze gevoelens door kreeg ik van mooie mens Daan (je zou hem kunnen kennen van o.a. Tribepreneurs) een appje en binnen 20 minuten wist ik dat dat de juiste ‘beweging’ was. In plaats van online af te (be)spreken besloten we ieder in de auto te stappen en een plek te zoeken om samen dingen visueel te maken.

Noord
Hij kwam van noord-Nederland en ik van Noord België.
Ergens rond Utrecht vonden we elkaar op een mooie plek!

Gewoon
Gewoon maar in mijn auto stappen… Onze zoon bij mijn partner laten, het huis laten voor wat het is, spullen pakken en gaan. Ik kon me letterlijk niet meer heugen wanneer de laatste keer was.

Voelde
Het voelde zo bevrijdend, alsof ik jaren vast geplakt zat aan ‘moetjes’ aan ‘er moeten zijn’ aan ‘verplichtingen’.

(N)iemand
Niet dat iemand ze me oplegde, het was mijn mind die vond dat als onze zoon, mijn stief/pluszonen thuis zijn, ik daar ook (zo veel mogelijk) moest zijn.

Vastgeplakt
Gezien ik al vanaf mijn 22 (ik ben nu 37) stief/plusmoeder en moeder ben bedacht ik me, onderweg in de auto, dat ik eigenlijk behoorlijk lang vast geplakt had gezeten.

Werk
Echte werk-dingen, daarvoor ‘mocht’ ik nog wel weg, maar meer was zeker niet de bedoeling (vond mijn hoofd).
Natuurlijk, een avondje met vriendinnen, dat lukte sinds een tijdje al wat beter maar liefst zou daar dan toch een soort ‘werktintje’ aan ‘moeten’ zitten of gebeuren als onze zoon ging logeren of spelen bij een vriendje.

Vrijheid
Als strong-sensitive vrouw, als schippersdochter, als Sandra is dat eigenlijk helemaal niet wat bij mij past.
Ik heb juist heel veel vrijheid nodig.
Het zit in mijn kern, in mijn hele zijn dat ik beweging, ruimte en vrijheid nodig heb.
(Eigenlijk wist ik dat wel en toch zei mijn hoofd me dat die vrijheid nu eenmaal niet als je een gezin met kinderen hebt. (Waarbij mijn hoofd dat overigens enkel vond bij mij en niet voor anderen, bizar hè hoe dat werkt)

Mooi
Maar nu niet, ik had gekozen en ben gegaan. Wat was het zalig om daar te zitten. Om te praten, om te verbinden, om thee te drinken om dat wat er is te laten zijn.
Gewoon, als mezelf, als ik, als hoe ik dat doe, niet op een manier die iemand van me verwacht maar op een manier die bij dat moment paste.

Verlangen
Alsof er een lang-verlangen werd ingelost. Mijn verlangen naar vrijheid, mijn verlangen naar ‘reizen’ of beter gezegd om op verschillende plaatsen te komen/zijn…
Heerlijk dat gevoel als het klopt.

Kiezen
Na enkele uren namen Daan en ik afscheid en daar stond ik, met mijn haren in de wind, met mijn tekenmap onder mijn arm. Ik kon kiezen. IK niet omdat dat beter was voor dat gezinslid of die persoon maar omdat ik dat wilde.

Lijkt
Het lijkt misschien niet zo als je me zo leest maar prive gezien (b)leek ik vergeten dat ik dit mocht, dat niemand anders me daar toestemming voor hoefde of eigenijk kon geven dan ikzelf.

Gekozen
Na wat drentelen in de wind (ik had stiekem al gekozen), ben ik even onverwacht langs mijn Oma (92) gegaan. Ze woonde vlakbij de plek waar ik was en ik had haar een tijdje niet gezien… daarna terug naar mijn praktijk om daar lekker bij mezelf (zonder anderen) te zijn en te doen wat ik wilde.
Ik koos, ik voelde, ik verlangde, ik deed ik genoot!

Mama
Ik voelde hoe ik door deze dag, door echt bij mezelf te zijn en heel bewust te mogen doen wat voor MIJ goed voelde, zo veel rust kreeg in mijn systeem dat ik wist: Hier ligt een grote sleutel, hier heb ik ‘meer’ van nodig… dit ben ik onderweg vergeten.
Ik zag enkel wat moest en vergat wat ik wilde…

Thuis
Eenmaal thuis voel ik me vrij, wat voel ik me rustig… en dicht bij mezelf door mee te waaien met dat wat de dag me bracht en goed voelde.

Ik geniet na! Ja, vandaag pluk ik daar nog altijd de vruchten van!