Wat scheiding met kinderen kan doen…

Stralend staat ze voor mijn deur als ik deze open doe.
Ze kijkt me aan ik steek mijn hand uit en krijg een high-5…. achter haar lopen papa en mama de praktijk in.
Het is onwennig en ook het glimlachende engeltje van 9 laat dat merken.

Onrust
Haar hele lichaam is onrustig. Ze kijkt me aan, het is de 2e keer dat ik haar zie. Op een stoel zitten en luisteren is deze keer geen optie… dus we starten op de grond.

Anders
Ik vertel haar dat ik het super knap vind dat ze papa en mama heeft uitgenodigd. Ze vond het spannend want papa woont niet meer bij hun in het huis. Hun gezin is ‘anders’ had ze vorige keer gezegd.

Uitnodiging
We kwamen op het idee om papa en mama samen uit te nodigen omdat het engeltje met haar stralende lach iets wilde laten zien. Daarnaast had ze ook vragen voor haar papa en voor haar mama bedacht.

Begeleiding niet nodig
Om alles goed uit te leggen gebruiken we materiaal. We hebben dit nog niet eerder gedaan en toch heeft ze geen begeleiding van mij nodig om dat waar het over gaat visueel te maken.

Huizen
Ze vertelt haar verhaal, over de scheiding, de ruzies, de knallende deuren en de spullen die ze kwijt is.
Ze vertelt over het moment dat ze dacht dat papa een slechterik was omdat een grootouder dat gezegd had.
Ze vertelt over wie ze is, wat ze voelt en vooral… wat ze gezien en gehoord heeft.

Dan is het stil….

Tranen…
Mama huilt, papa huilt, het engeltje huilt en kijkt me vragend aan…. ik knik en sluit kort mijn ogen. Voor haar bevestiging voor mij een moment om goed bij mezelf te blijven.

De stilte
De stilte neemt nog geen minuut en dan komt haar vraag…. nee we hebben niets geoefend, niets voorbereid niets afgesproken….

Ze vraagt: ‘willen jullie alle 2 in jullie eigen huis voor mij zorgen’?

Weer valt er een stilte, langer deze keer…. ze kijken haar aan, even gaat er een blik van papa naar mama. En dan wordt de blik beantwoord van de mama naar de papa. Langzaam loopt het engeltje naar haar ouders… ze spreid haar armen (of zijn het vleugels?)…. en knuffelt haar beide ouders tegelijkertijd er volgt een diepe zucht, haar lichaam ontspant en kan even heerlijk leunen..

De kans is groot dat dit haar laatste knuffel met 3 is….. maar dat maakt voor haar niet uit. Door dit te vragen, weet ze dat de weg is vrijgemaakt om samen te gaan werken… aan zorgen voor haar in 2 huizen en door 2 ouders in plaats van 1.

Geen 3 eilanden maar 3 schiereilanden.
Na een scheiding delen ouders dan wel geen liefdesrelatie meer… maar de ouderschapsrelatie blijft ‘via’ de kinderen bestaan en is het mooiste cadeau wat je ze kan geven.

Afspraak
We spreken een nieuw moment af waarop ik de ouders zonder het engeltje zal spreken… en natuurlijk wanneer ze zelf nog eens terug komt. Ja er is werk te doen maar alles begint met een goede eerste stap zoals deze.

Knuffel
Als ze de praktijk buiten zijn, komen mijn tranen (van dankbaarheid). Het engeltje had me bij het buiten gaan een dikke knuffel gegeven en bedankt (al fluisterend in mijn oor). We hebben elkaar aangekeken en ik heb vanuit mijn hart haar bedankt.

Ik ontmoet veel engeltjes, elk van hen is speciaal… ook deze, misschien zou ze later een goede collega van me zijn. 💞

Kind zijn
Maar nu eerst is het tijd om weer kind te zijn… daar gaan we met elkaar aan werken!

#dankbaar #engeltje #scheiding #hetlevenvanSandra