Pot met chocopasta?

Goedemorgen – Pleasen-

Door de jaren heen heb ik kunnen leren – met vallen en weer op staan – dat ik niet iedereen kan pleasen.

Nope…
Hoe graag ik het ook wilde, hoe hard ik ook werkte en hoe ik ook zag wat de ander graag wilde… ik kon gewoon niet iedereen geven wat hij nodig had. En weet je wat er in het begin gebeurde als dat niet lukte? Het leek alsof mijn keel werd dicht geknepen en ik geen lucht meer kreeg….

Proberen
Toch probeerde ik het, lang (en soms betrap ik me er nog op)…. tot ik er achter kwam dat ik steeds het aller belangrijkste vergat….
‘Wat wil ik eigenlijk, hoe voel ik me hier bij’ enz…
Ik vergat mezelf.

Focus
Mijn focus was zo lang op de ander gericht dat ik steeds mijn eigen stuk, mijn eigen behoefte en vooral mijn eigen gevoel vergat.

Energie
Wat kosten dat een energie! Ik liep er letterlijk dagelijks op leeg.

Ademen
Wat me het meeste helpt als ik in situaties terecht kom waar ik niet alle partijen kan plezieren (en soms mezelf vergeet) is diep ademen. Even 3x (of meer) diep ademen, mijn aandacht naar binnen richten… en tijd nemen om te voelen wat er leeft.

Wat is van wie
Ik probeer steeds te zien (voelen etc) wat van mij is in de situatie die zich voor doet. Het is niet zo dat als dit voor valt, dat ik daar geen aandeel in (of les uit te leren) heb.
Ik voel van binnen en zie, dat wanneer er zich bijvoorbeeld een situatie voor doet met een bepaalde verwachting, een verlangen, een verplichting of iets in die strekking, wat ik hier mee kan en wil doen.
Tijd is daarin een belangrijke factor… niet gelijk reageren, eerst ademen, voelen en dan (als dat nodig is) reageren.

Ik ben geen pot met Choco…
Intussen heb ik geleerd dat ik geen pot met choco ben ;)…
Is het leven nu makkelijker? Nee! Zeker niet… is het beter, ik denk en voel van wel, hoewel ik het soms echt moeilijk vind om bij mezelf te blijven, ergens niet in mee te gaat en voor (in) ‘mezelf’ en mijn gevoel te gaan staan en tegelijkertijd begrip te hebben naar de ander toe.

Oefenen
Gelukkig heb ik al veel mogen oefenen (en dat blijf ik doen) wat maakt dat ik er steeds beter in aan het worden ben.
En als het toch even spannend lijkt te worden dan hoor ik mezelf in mijn hoofd weer zeggen… ‘Ademen, aaademen Sandra’…
En ja, dat helpt!

#ademen #choco #hetlevenvansandra #pleasen #innerpeople