Geven en nemen…

Steeds vaker voel ik hoe groot het belang is van het op pijl houden van geven en nemen in relaties. Hoe belangrijk het voor mezelf is om daar bewust mee om te gaan maar ook voor anderen.

Vragen
Ik merk vooral op zakelijk vlak dat hier veel uitdaging (voor mij) zit.
Ik krijg regelmatig de vraag of mensen iets met me kunnen ondernemen, of ik hun evenement of post wil promoten ofdat ik iets voor ze wil doen of ofdat ik hun vragen wil beantwoorden bijvoorbeeld via een mail omdat ze voor een afspraak niet helemaal tot hier willen komen. Ik krijg ook geregeld de vraag of ik gratis wil komen spreken op een evenement om mijn werk te promoten…. telkens als die dingen voorbij komen kijk ik en voel ik hoe dat klopt. Ook daarin is de balans geven en nemen enorm belangrijk.
Soms zijn het mensen die ik ken, soms ken ik ze ook helemaal niet.
Het blijven moeilijke vragen. Het zijn vragen die te maken hebben met waarde.. wat geef jij voor waarden aan jezelf en wat is de waarde van de ander en hetgeen er gevraagd wordt.

Nee zeggen
Steeds vaker zeg ik nee, hoe moeilijk ook. Bovenstaande vragen krijg ik wekelijks en ook daarin is mijn tijd en energie beperkt.
Daar waar ik als startende ondernemer vaak zomaar allemaal dingen deed kies ik inmiddels heel heel bewust.

Geld
Niet dat alles om geld draait hoor… waarde en geven en nemen gaat veel verder dan geld.

Geven en nemen
Het boeiende aan dit onderwerp is dat geven en nemen soms anders is als dat het lijkt. Vaak zijn we op de eerste plaats goed in een van de 2 en hebben we op het andere vlak ook nog dingen te leren.

Maar
Maar heb je er al eens bij stil gestaan dat als je lijkt te geven dat je dan niet altijd geeft of als je lijkt te krijgen dat je niet altijd krijgt…

Voorbeeld
Een tijd geleden kwam er een mama in mijn praktijk, ze vertelde me veel verdriet te hebben en zei dan dat ze haar zoon veel knuffels gaf. Ze voegde er aan toe dat ze daarmee ook wilde compenseren dat ze zo veel huilde. Ik luisterde naar haar verhaal, haar behoeftes en haar wensen… en zo vroeg ik haar na een tijdje of ze de knuffels gaf ofdat ze de knuffels kreeg van haar zoon.
Zonder na te denken zei ze ‘ik geef ze aan mijn zoon’.

Ik vroeg haar, na een korte stilte, één van deze momenten voor te stellen, en te voelen wie er gaf en wie er nam…
de mama schrok en bedacht zich dat ze wel heel erg veel nam van haar zoon terwijl ze eigenlijk behoefte had aan steun en begrip van haar partner (en zichzelf). Een snel inzicht die ze zelf maakte en daardoor inzag wat haar echte behoefte was achter al het verdriet.

Als..
Als mensen me iets vragen voel ik altijd of dat klopt, ik voel of de balans goed is, ofdat het bij me past en ofdat de vraag die gesteld word zuiver en puur is.
Ik voel ofdat het geven en nemen in evenwicht blijft, zeker omdat een ‘schuld’ (iemand die veel geeft of veel krijgt) op dat vlak heel wat geharrewar op kan leveren.

Let op!
Let er daarom voor jezelf eens op wanneer je neemt en wanneer je geeft. Als je weinig energie over hebt aan het einde van de dag, kijk dan eens terug en zie hoeveel je gaf en hoeveel je nam.

Uitzonderingen
Let er daarbij op dat geven en nemen altijd zo veel mogelijk in balans dient te zijn. Een uitzondering daarin is het ouder-kind balans, daar zal de ouder geven aan het kind en het kind geven aan zijn/haar kinderen. Wat niet wil zeggen dat ze nooit eens ee knuffel aan je mogen geven natuurlijk… Het wil zeggen dat ze dat wat jij als ouder ‘geeft’ in het ouderschap, ze niet kunnen terug geven.

Graag bekijk ik het ook anders, je kind geeft het (of een deel) aan je terug in waardevolle lessen en inzichten. Er is niemand die je meer zal leren als zij!

Voel daarom steeds of het klopt. Ga bewust om met dat wat je tegen komt en maak regelmatig de balans op.

Succes met balanceren!