Hoe doe jij dat?

Als mensen me vragen om mee te kijken naar dat waar ze met hun kind (of zichzelf) tegenaan lopen kies ik altijd voor een niet oordelende helikopter houding.

Verbinding
Als een ouder met een kind binnen komt is het voor mij belangrijk dat het gevoel juist is. Eerst zorgen voor een aangename verbinding voor beiden. Een waarbij we weten wat we aan elkaar hebben. Een waarbij we allemaal voelen dat het goed zit bij hen én bij mij.

Nope
Nee, Nope, noppes, dat staat niet in de boeken van de meeste opleidingen. Er staat meestal vooral dat je een gepaste afstand moet houden van je client. Uiteraard is dat waar…. maar durven we in de professionele wereld wel echt connectie te maken? Het totaalbeeld te zien inclusief onszelf?
Ook als mens en professional is het voor mij een zoektocht. Hoe maak ik verbinding met de persoon tegenover me zonder me te laten opslokken of vollopen van (bijvoorbeeld) emotie, toch is dat waarom ik mijn werk juist goed kán doen.

Buitenwereld
In mijn beleving kun je enkel iets ‘met elkaar doen’ wanneer de connectie goed is. Vergelijkbaar met een stekker en een stopcontact. Je kunt pas goed met elke geconnect zijn, de stroom voelen en pakken als de stekker volledig verbonden met het stopcontact. Als ik naar bijvoorbeeld de sociale sectoren kijk wordt ik soms diep geraakt door wat ik zie.

Echte connectie
Zijn we nog bezig met echte connecties? Is er nog tijd? Geld? Gevoel? Verbinding? Ruimte?
Of zijn we veelal bezig met lijstjes er versnelling en versimpeling?

Geraakt
In de buitenwereld (buiten in de zin van buiten mijn praktijk) zie ik steeds meer zaken gebeuren die me doen daveren op mijn benen.
Wie ik ook tegen kom, waar dan ook en waarom ….. als iets me raakt, als iets blijft hangen, blijft dat hangen met een reden.

Haakje
Zoals een van mijn docenten dat noemt, er is een haakje…. ik verwoord het vaak als linkjes.

Proef op de som
Of je er nu professional mee bezig bent of niet… Heb je al gemerkt dat als je ergens door geraakt wordt, er ook een linkje is, een haakje, een (stukje in) jouw systeem is waar nog iets te leren is?

Voorbeeld
Die keer dat ik na de 3e afspraak merkte hoe ondersteboven ik steeds was als ik met die ene kanjer had gewerkt. Het leek alsof ik het niet voor elkaar kon krijgen om echt tot hem door te dringen. Het leek alsof ik al mijn energie moest gebruiken om voor elkaar te krijgen dat hij deed wat ik vroeg…
het was een jaar of 7 geleden in de start van mijn bedrijf.

Meester
Hij heeft me geleerd dat ik op reis mag gaan met mijn cliënten in plaats van andersom. Hij was de meester in heeft me doen in zien wat voor belangrijke les dit was. Ik gebruik het nog elke dag.
Hij heeft me geleerd dat ik als het ware tijdens het ‘werken’ met kinderen/jongeren en volwassenen ‘een visum’ aan moet vragen en daarin mag zoeken naar de connectie die er is om op die manier met hen op reis te gaan. Het is een manier die bij me past en die er voor zorgt dat we de reis maken die bij de persoon aan mijn tafel past.

Luisteren en kijken
Met dat eerder genoemde visum krijg ik toegang tot de wereld van de ander en ga ik mee op reis door te kijken en te luisteren. Met gepaste vragen kom ik meer te weten en door me open te stellen en echt verbinding te maken komen we daar terecht waar het echt over gaat. Ik doe dus niet aan ctrl V ctrl C (kopiëren plakken). Ik kan je zeggen dat elke persoon aan mijn tafel een unieke afspraak krijgt op maat geschreven.

Onder de indruk
Wat ik tegen kom.
Het doet me dan ook echt iets (let op ik heb ook linkjes) om te lezen dat ouders van een van enkele kanjers in mijn praktijk te horen krijgen dat een leerkracht een burn-out kreeg door hun zoon/dochter.
Mag dit? Kan dit?

Zelf
Toch heb ik het zelf ook gedaan, (naar mijn partner toe) vertelde ik over iemand die ik kende en benoemde het als zijnde de ‘schuldige’ van het feit dat ik na een uur leeg was toen ik haar bezocht, ze had in mijn ogen ‘al mijn energie gestolen’

Buitenwereld
We kunnen iemand anders niet de schuld geven van dat wat wij voelen, ervaren, meemaken, krijgen of wat dan ook.
Het is soms wel fijn om dat te doen misschien.
Het is soms misschien wel aangenaam om het buiten jezelf te zoeken….
Maar als we eerlijk zijn, als we diep van binnen kijken is het zo dat dat wat we meemaken, waar we die ander de schuld van geven vooral een les is voor onszelf en de toekomst.

Grenzen
Zou een les als burn-out en leeg zijn na een afspraak met iemand bijvoorbeeld gaan over grenzen? Heb ik voldoende grenzen gesteld, ben ik bij mezelf blijven voelen of dat wat er gebeurde ook klopte?

Bij mezelf
Om dit werk te kunnen doen, om op reis te gaan met die ander ‘moet’ ik leren om juist goed bij mezelf te blijven.
Om eerst contact met mezelf te maken (en houden), om te voelen hoe ik me voel en vanuit mezelf contact te maken met de ander. Als ik mezelf leidend laat zijn ben ik de kapitein op mijn schip. Als ik de buitenwereld leidend laat zijn, zal het roer daar in handen zijn en is mijn schip voor mij min of meer stuurloos en ‘onder controle’ van de ander (al dan niet bewust).

Redenen
Er zijn 1001 reden om jezelf te hebben aangeleerd om steeds te anticiperen op de buitenwereld. Om die wereld op 1 te zetten.
Toch kun je ook leren om dat om te draaien door de focus te leggen op jouw binnenwereld en jezelf (steeds meer) op nummer 1 te zetten.

Ervaar
Voel, ervaar, neem waar… dat waar je in de ochtend mee opstaat… voel wat je nodig hebt, voel wat er in je leeft en check af en toe in met jezelf gedurende de dag. Wat is er gedurende de dag veranderd en wat ligt daarin aan de basis…Wat heb jij nodig om nog meer bij jezelf te blijven?

Uitdaging
Eerlijk? Het is en blijft een uitdaging. Een die vraagt om veel discipline en zelfinzichten.
Toch kan ik je zeggen…. het is de moeite meer dan waard. Het brengt je in je reis met jezelf en de ander op plaatsen waar je alles kunt vinden… namelijk jouw innerlijke wereld, jouw fabriek, jouw reis…. jouw ik.

Innerworld
Jouw innerworld (innerlijke wereld) heeft alles in zich om dat wat jij tegen komt te over/doorleven.
Hoe meer je in connectie bent met jezelf hoe makkelijker dat gaat!

Voel maar… durf maar… ervaar maar.. kijk maar en vooral geniet maar!
Fijne reis!