Steeds weer opnieuw

Veel volwassenen die ik ontmoet tijdens mijn werk vragen zich af waarom bepaalde zaken steeds maar terug lijken te komen.

Steeds opnieuw merken ze dat emoties hoog oplopen bijvoorbeeld. Of steeds weer zien ze dingen die ze meemaken met andere mensen steeds maar terugkeren.

Je kent dat wel
Iedereen kent dat wel, die patronen. Het zijn zaken die lijken op een boemerang.

Boemerangeffect
Wist je dat die boemerang trouwens vaak al heel vroeg is gegooid?
Geloof het of niet maar de meesten zaken waar je tegenaan loopt komen uit je jeugd. Sterker nog, ze blijven zich vaak herhalen totdat je je ‘les geleerd hebt’ ofwel je inzicht er uit hebt gehaald.

Wist je dat…
Veel geharrewar op het werk, in je gezin of met de buren bijvoorbeeld vind zijn bron bij dat wat je in het gezin waarin je groot werd hebt meegemaakt.

Voorbeeld?
Stel dat je merkt dat je op je werk steeds het gevoel hebt dat jij alles doet en de rest ‘niets’, dat jij heel hard werkt en steeds opnieuw merkt dat je het beter zelf kunt doen dan dat je het de ander laat doen… (dan weet je tenminste dat het goed gedaan is… toch?)
Stel dat je merkt dat je moeite hebt om om hulp te vragen…

Kans
Dan is de kans groot dat je ook nog eens perfectionistisch bent aangelegd.
En wellicht zelfs dat je in een gezin groot werd dat moeite had met aanraken en gevoelens uiten?

Als je jezelf (of iemand in je omgeving) hierin herkent… zul je merken dat dit mensen zijn die niet makkelijk ‘het achterste van hun tong’ laten zien.

WHAT?
Hoe ik dat weet?
Het is een overlevingsstrategie. Natuurlijk kun je dit niet in 5 zinnen samenvatten (en zijn er verschillende strategieën) maar er zal een serieuze groep mensen zijn die zich hierin herkend (ik kan 5 kantjes vullen met kenmerken maar ik ga er vanuit dat je ook nog andere dingen wil doen vandaag? 🤪)

Gevormd
Zie het als een soort bril. In je jeugd heb je dingen meegemaakt die je hebben gevormd, die je inzichten hebben gegeven (goede en minder goede). Je hebt dingen gezien, ervaren, te horen gekregen en meegemaakt waardoor je jezelf wilde beschermen bijvoorbeeld. Je hebt normen en waarden meegekregen die je als vanzelfsprekend bent gaan ervaren omdat ze de normaalste zaak van de wereld in jullie gezin waren.
Maar als je een partner krijgt of met mensen gaat samenwerken ga je zien dat deze soms hele andere normen en waarden (ideeën over het leven) hebben. De vraag is ‘welke zijn de echt’?

Bril
Het is een soort bril die je hebt opgezet. Een bril die je, als je dat wilt kunt afzetten. Je mag je eigen kijk, je eigen oplossing en je eigen manieren hebben om naar de wereld te kijken. Eenmaal je hebt gemerkt dat je daar van binnen eigenlijk anders over denkt maar je ‘oude’ bril nog op hebt, zul je merken dat de wereld er anders uit gaat zien.
Hoewel het ook kan zijn dat, voordat je die bril (h)erkend, je eerst heel wat weerstand voelt.

Weerstand?
Misschien voel je zelfs weerstand bij het lezen van deze tekst, niet raar want dat overlevings-meganisme is/was er niet voor niets. Het was er om je te beschermen. Om je ‘bij de groep (je gezin) te laten horen bijvoorbeeld’.
Anders denken zou er voor kunnen zorgen dat je buiten de groep valt en dat is nu net een van de grootste en diep gewortelde angsten van de mens.

Zien
Opnieuw (net als bij mijn post van gister) gaat het weer over NOTICE, maak jezelf bewust van dingen. Kijk eens om je heen. Hoe is jouw blik op de wereld? Hoe reageer jij en hoe wil je eigenlijk reageren. Spreek eens over situaties, wat zie jij en wat ziet de ander?
Stammen deze gedachtes, ideeën, normen en waarden af van het gezin waarin je groot werd?
Op zich is daar niets mis mee…

Tot dat…
Tot je dingen tegen komt waar je maar tegenaan blijft lopen en die je graag anders wilt.
Dan is het een veel grotere uitdaging.
De vraag is dan ofdat je collega’s/werk echt zo vervelend zijn, echt zo slecht hun best doen, om maar even terug te komen op mijn eerdere voorbeeld. Ofdat je wellicht zo perfectionistisch bent dat andere die lat niet kunnen behalen? Ze zijn niet dommer, of minder goed… ze leggen de lat wellicht anders of hebben andere zaken die ze belangrijk(er) vinden.

< en dit is maar een van de vele voorbeelden >

Wortels
Kijk maar eens ofdat waar jij steeds tegen aan loopt ook zijn wortels heeft in je jeugd. Soms is het echt even zoeken… maar he! 1 geluk… iedereen heeft van die wortels.

Ervaringen
En een grote voordeel is ook’ Ervaringen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’…. je zit er dus niet aan vast…. je leert er veel van en kunt leren om door je eigen ogen te gaan kijken in plaats van met die ‘bril(len)’ van vroeger op!’

Succes alvast met het zoeken naar de patronen, uit ervaring kan ik je zeggen dat het een hele opluchting kan zijn als je er aan hebt gewerkt en die ‘bril(len)’ hebt ‘losgelaten’ of toch in ieder geval kunt kiezen ofdat je ze opzet!