Wat is jouw manier?

Als ik naar kinderen en jongeren kijk kan ik zo intens genieten van de ongedwongen passie.

Wijs
Een tijd geleden had ik bijvoorbeeld een gesprek met een kanjer van een jaar of 11. Zalig om te zien hoe hij door het leven ging. Zo wijs als iets en daarnaast intens zacht en leergierig.

Maar
Door zijn wijsheid raakte hij soms in de knoop. Hij merkte dingen op die anderen niet zagen en kon (zeker bij leeftijdsgenoten) daardoor het gevoel van frustratie enorm voelen opkomen omdat hij geen steun en/of begrip vond.

Hoe?
Zo kreeg ik de vraag van de ouders om eens een babbel met hem te doen.
We spraken over van alles. Binnen 5 minuten was er diepgang en vlogen er politieke, wereldse en fantasie dingen door elkaar over tafel.

Uitspreken
Na een tijdje vroeg hem ofdat hij ook had gemerkt dat hij heel goed gesprekken op ‘volwassen niveau’ kon voeren.
Hij knikte..

Frustratie
Waarop ik verder ging en hem vroeg hoe hij dat dan op school deed. Zonder enige moeite kwam de frustratie er uit. Dat hij zo anders was. Hij zich onbegrepen voelde. Zelfs leerkrachten niet altijd met hem mee konden in gesprekken etc. Etc.

Uitleg
Na wat uitleg en vragen over hoe dat zou kunnen komen zei hij: goh, zo had ik dat nooit bekeken. Ik dacht gewoon dat ik een soort buitenaards wezen was, dat had trouwen eens leerkracht enkele jaren ervoor ook tegen hem gezegd. 😥

Uitzonderlijk
Al tijdens het begin van ons gesprek moest ik denken aan een andere client die ik zie, ‘toevallig’ komen ze alle 2 uit dezelfde regio en waren er zo veel overeenkomsten.

Linkjes
Na onze afspraak sprak ik de mama kort aan, of ze het goed zou vinden als ik aan de mama van de andere client ook zou vragen of er interesse was voor contact (voor de jongens)…

Ja hoor
Weet je wat nu zo bijzonder is? Ik kreeg gister een mail waar ik in bedankt werd. Zowel de mama’s als de jongens hadden elkaar gevonden…. dat ze nu beste vrienden waren en zelfs een reis hadden gedaan samen! Ze voelde zich allemaal zo veel beter omdat ze het gevoel hadden begrepen te worden door er met elkaar over te kunnen praten was er zo veel meer rust en herkenning.

Moeilijk
Ik vond het eerst even moeilijk, mocht ik dit (privacy technisch alleen al) wel doen?
Ik had het netjes gevraagd maar toch…

Uiteindelijk
Maar, na het lezen van die mail was ik zo blij. Blij dat ik het op mijn manier durfde te doen en had durven vertrouwen om mijn gevoel.

Zo zie je maar weer, naast al mijn bijzondere werkzaamheden als auteur, trainer, spreker en coach…. kan ik me nu ook matchmaker noemen 😂.