Huidhonger

Ik loop een donkere kamer binnen…. klim het trapje op en zoek ergens tussen alle knuffels en een donsdeken (dekbed) een plekje om te liggen.

Zachtjes leg ik mijn hand op een warm ruggetje en aai rustig met de woorden…. ‘mannetje het is woensdag….tijd om wakker te worden’.

Mamawekker
Onze #kleinefilosoof noemt het de mamawekker. Elke ochtend lig ik 10/15 minuten bij hem in bed. Hij geeft zelf aan waar hij graag zachtjes geaaid wil worden…. zijn buik, zijn rug, gezicht, benen…. voeten.
Soms heeft hij graag snel, andere keren heel traag.

Rustig
Het rustig wakker worden… nog even tegen me aan (bijna in) me kruipen en de tijd voor hem nemen is zo’n traditie geworden.
Als ik dan (voor het werk) een of enkele nachtjes niet thuis ben hoor ik altijd achteraf dat hij de mama-wekker gemist heeft (ik ook natuurlijk 😁).

Kleding
Na de mama wekker klim ik zijn hoogslaper uit en leg ik zijn kleding op zijn bed. Ik tel tot 3 (in die tijd steekt hij zijn hoofd onder de deken) en klik het licht aan. In zijn lekker warme holletje kleed hij zich aan om daarna richting de zetel te gaan.

Geluk
Met een beetje geluk ben ik (ik sta ruim voor hem op) klaar met ‘mijn taakjes’ en hangt hij nog een beetje tegen me aan (al dan niet met tv kijken) om daarna met elkaar te ontbijten.
Tijdens het hangen wordt mijn hand standaard op zijn buik gelegd (zoals op de foto). Toen hij kleiner was noemde hij dat de buik-warmer.

Als
De ochtenden waarop er minder tijd is (bijvoorbeeld als ze vroeger naar school ‘moeten’ voor een dag-uitstap) laten we ons mannetje vaak kiezen of hij liever iets langer blijft liggen ofdat ik eerder kom.
Als hij dan kiest voor langer slapen is zijn ochtend anders en merk je dat wakker worden en/of connecten met zijn broers toch echt iets stroever verloopt. Je zou het wellicht kunnen klasseren onder ‘lichte vorm van ochtendhumeur’ (het is dus ook in meerdere opzichten een beetje eigen-belang, die mama wekker 🙈).

Rustig
Onze ochtenden verlopen 99/100 keer heel rustig. Waar ik om 6.30 opsta (kids rond 7) vertrekken we rond 8u naar school. Alle tijd voor eten, kroelen, praten (voor wie dat wenst), vragen en gewoon rustig zitten.

Huidhonger
Onze kleinste boy kan zo genieten van dat gefriemeld, het wordt minder en dat past ook helemaal bij zijn leeftijd (8) en het groter worden. Ik zie hoe hij dit zelf compenseert door zijn honger zelf te stillen door bijvoorbeeld een extra zachte deken te vragen of gewoon enkel tegen me aan te kruipen zonder aaitjes te willen. Huidhonger kan iets zijn wat dagelijkse dingen uitvergroot of heviger doet aanvoelen.

Wat merk jij?
Je zou zomaar kunnen merken dat als je meer (huid)contact met je kind maakt…. in de ochtend, voor het slapen gaan of gewoon als ze even niet lekker in hun vel zitten… dat er meer rust is op langere termijn.
Als jullie het niet gewoon zijn, doe het dan bijvoorbeeld onder de noemer ‘zullen we iets proberen’.

Leren
Leer je kind aangeven wat hij/zij graag heeft: ‘zou je me zachtjes op mijn buik willen aaien?’. Als zeggen moeilijk is, laat het ze het dan voor doen (eventueel met jouw hand).
Door ze te leren dat zij mogen aangeven wat ze fijn vinden leer je ze ook gelijk die waardevolle les voor nu en later.
Voel voor jezelf wat fijn is, als jij in de knoop moet liggen om je zoon zijn voeten te kunnen friemelen op de manier dat hij dat graag heeft en dat voelt niet goed voor jou, vertel dan dat wat je wél kan doen. Zoek naar iets wat voor jullie beide goed voelt.

Ik ben benieuwd hoe jullie dit doen (of ervaren als je het proberen) let me know!!!

Mooie dag!

Sandra Kleipas

www.SandraKleipas.com

#huidhonger #aaien #goedemorgen #hetlevenvanSandra