Te veel of te.. (prikkels)

Ergens wist ik het wel maar…. hoopte ik het niet. Nog geen 2 weken bezig en onze Kleine filosoofzit al in de knoop met alle prikkels…

Over of onder?
Het is nog even zoeken want daar waar veel mensen altijd schrijven over Overprikkeling is het bij onze filosoof een mix van over- en onderprikkeling.

Te veel
Ja, soms is het te veel.. te veel tijdsdruk, te veel verwachtingen, te veel uren etc.

Te weinig
Maar toch is het de onderprikkeling (te saai, te veel hetzelfde, manier van aanleren/brengen) wat hem het meeste van zijn melk brengt.

Ontprikkelen
Als kleuter al is dit, zo uit het raam hangen (foto) en de wind door zijn (inmiddels lange) haren laten gaan echt zijn eerste stap om het allemaal te plaatsen. Op deze manier lijkt hij nog maar half zo veel ‘last ‘ te ondervinden van al die onder en over prikkels. Hoewel het natuurlijk belangrijk blijft om te voorkomen in plaats van te moeten genezen.

Zijn manier
Hij heeft het zelf ooit bedacht en ik bewonder hem daar nog altijd voor. Samen praten we nadien over dat wat er scheef zit en kijken we samen naar mogelijkheden.
Het is zo belangrijk dat hij op zijn manier mag ontprikkelen en zelf mag en leert aangeven wat hij denkt/voelt dat er anders kan.

Bespreken
Heb je gemerkt hoe heftig school voor je kind is? Denk dan, naast Overprikkeling ook eens aan Onder prikkeling (onvoldoende juiste prikkels) en bespreek met je kind wat het nodig heeft…..

Ik zeg, ook in huize Kleipas is het tijd om weer eens na te denken. Om te kijken welke mogelijkheden er zijn en wat er nodig is.

Maar tot die tijd wapperen we na school lekker uit….

Mooie (wapper) dag allemaal!