Ja of nee?

Daar sta je… de vraag is gesteld, de keuze moeilijk.
Het liefste zou je willen zwijgen. Of eigenlijk nog wel liever dan dat…. dat het zich vanzelf oplost, maar hé nu kun je er niet meer onder uit.

Staart
Hij staart je aan, alsof je een groot ijsje bent waar hij elk moment aan kan gaan likken…
Alsof er nietsnaders in de kamer is dan jij… want jij bent zijn redder, zijn held zijn….

Ja of nee
In jezelf voel je een nee maar… je weet dat als je Ja zegt.. hij zo blij zal zijn.

Pauze
Kan dit moment op pauze?

Ja?
Heb je al eens nagedacht, als we het dan nu toch stiekem even op pauze zetten, wat er gebeurt als je je kind (bijna) altijd een JA geeft als antwoord (ook als je voelt dat het voor jou of je kind beter een NEE zou zijn?)

Nee?
Leert je kind dan om te gaan met een nee?
En nog belangrijker… als hij/zij nu, zo klein nog, niet leert om gaan met een nee en straks een tiener is … denk je dat het aanleren van een grenzen, van een nee accepteren en respecteren makkelijker is?

Altijd
Het lijkt wel ofdat we in een periode zijn aangekomen in het opvoeden waarbij we maar altijd beschikbaar moeten zijn, er geen strobreed in de weg mag liggen van onze kinderen en het allemaal maar zo makkelijk mogelijk moet gaan.

Begrijp
Begrijp me goed, ik zeg niet dat je extra moet tegen werken.. maar het leven is geen glad geplaveid pad toch?
De grootste lessen die jij leerde leerde jij toch ook tijdens de pittige lessen ergens op je route?

Hoe?
Hoe gaat je kind leren doorgaan, leren (om)wegen zoeken leren doorzetten en leren dat jij geen superheld bent (hoewel… ) als hij/zij dat niet mag zien, ervaren, meemaken en horen? Als we dat niet al van jongs af aan op het pad van ons kind laten terug keren op de momenten dat het zich voordoet?

Makkelijker
Maak het jezelf dus gemakkelijker… niet alles hoeft perfect te zijn, niet alles hoeft een JA te zijn. Niet alles hoeft volgens perfect ouderschap… het mag menselijk ouderschap zijn. Waarbij jouw taak is om je kind zijn EIGEN weg te laten (onder)zoeken/vinden met de pieken en dalen die daar bij horen!

Begrijpen
Geef jezelf toestemming, oh en nee niet iedereen gaat dat begrijpen… maar dat geeft niets… als jij maar weet waarvoor je het doet..
En je bent het niet alleen.. we doen het samen!