Wat wil de ander?

De afgelopen week betrapte ik mezelf een aantal keer op een oud patroon.

Patroon
Het patroon dat mijn hoofd steeds bezig leek te houden met: ‘wat zou de ander hier van mij verwachten, laat ik dat maar doen’.

Veel
Dat patroon, zeker als je net als ik in groep (schippersinternaat) bent opgegroeid, is een overlevingsreactie. Los van dat is het behoorlijk hardnekkige (bleek wel weer, nu ik het voor de 100e keer in mijn leven tegen kwam terwijl ik het al 99x had aangepakt).

Beter, groter, sterker, slimmer…
Ik merkte op dat ik het, deze keer, enkel deed bij mensen waarvan mijn hoofd vond dat ze een bepaald aanzien hadden. Ze waren (volgens mijn hoofd) slimmer, mooier, sterker, beter, succesvoller (vooral dat laatste) etc..

Vroeger
Niet raar opzicht, al dit soort patronen horen thuis bij kind-stukken. Ik zei al dat ik opgroeide op een schippersinternaat en ben daar en op school intensief gepest.

Erbij horen
Ik wilde zo onwijs graag bij de populaire meisjes horen… (Geen idee waarom, maar ik wilde het graag). Het is me niet echt gelukt en heeft me heel wat rare fratsen doen uithalen (liegen, verzinnen, anders voor doen, overdrijven, ‘raar’ doen etc).

Begeef
Nu ik me op nieuwe terreinen begeef in mijn persoonlijke groei, kom ik nieuwe mensen tegen die vaak (gevoelsmatig) verder staan als dat ik ben. Dat is zalig, vaak mis ik dat… maar ook spannend.

Spannend
Mijn hoofd heeft dan blijkbaar het idee dat ik weer dat kleine meisje ben, dat ik me (weer) moet bewijzen en dat ik het dan beter op ‘hun’ manier doe, dan hoor ik er tenminste bij.

Niet
Het mooie is, niemand die betrokken was, de afgelopen tijd, bij dit patroon, had dat laten uitschijnen. Niemand had uitgesproken dat het op hun manier moest, enkel mijn hoofd had dat er van gemaakt.

Mastermind groep
Zo ben ik nu sinds driekwart jaar geconnect met een heerlijke mastermindgroep (een groep met prachtige, ervaren ondernemers waarbij je persoonlijk en zakelijk, samen met elkaar groeit), je vragen kunt stellen en elkaar kunt voorzien van inzichten.

Keek
Het klinkt misschien raar, maar ik ontdekte dat ik vanaf begin van aan in die groep keek naar hoe anderen daarin hun vragen stelde EN hoe ze reageerden op vragen van anderen en nam die manier over.

Hun manier
Die manier, hun manier…. was luisteren/lezen (vraag) en vervolgens daar in woord op reageren.
Een prima manier wat prachtige diephang opleverde.

Diepgang
Ik baalde zo enorm, waarom lukte het me niet om in die 9 maanden de diepgang te krijgen die ik normaal wel heb? Ik gaf de ‘schuld’ aan mijn onervarenheid, tot ik de ontdekking deed over dat patroon dat weer actief was.

Kameleonnigheid
Het bleek eigenlijk ‘gewoon’ mijn kameleonnigheid (mijn enorme aanpassingsvermogen). Ik was me steeds aan het aanpassen naar de manier zoals anderen het deden.. In dit geval in woord.

Duurde
Maar, laat woord nu net niet mijn ‘eerste’ taal zijn. Het duurde dus 9 maanden voordat ik dat door had. Goedemorgen Kleipas 😂😀🙈

Beeld
Ik gebruik beeld om diepgang, inzicht en overzicht te krijgen en geven aan kan. Dat was ik bij mijn Mastermind-groep dus ‘spontaan’ vergeten… omdat mijn hoofd dacht/vond dat er een bepaalde manier was waar ik me aan moest houden (hun manier).

Beeld
Uiteindelijk bleek dat het ‘gewoon’ lef hebben was om het totaal anders (op mij manier) te doen. En dat was in dit geval helemaal niet moeilijk, ik voelde me veilig genoeg om het ‘opeens’ zonder aankondiging te doen.

Aanpassen
Ik had me dus 9 maanden lang aangepast aan de manier die iedereen in mijn groep toepaste.
Totdat ik vorige week bij elke vraag eerst beeld maakte voor mezelf. Geen artistieke hoogstandjes (mocht je mijn instagram story hebben bekeken) maar wel meer dan voldoende om me inzicht te geven in dat wat er speelde.

Diepgang
En BAM! daar was het, daar was de diepgang die ik van mezelf kende. Eindelijk, wat had ik het gemist!

Hardnekkig
Dat kameleongedrag blijkt hardnekkiger dan ik dacht. Ik heb me daarom voorgenomen om, telkens ik me op ‘nieuw terrein’ begeef, goed op te letten dat ik er niet terug in verzand.

Zo zie je maar weer, dacht ik toch behoorlijk ‘mijn eigen-wijze ik te zijn’, verzand ook ik nog regelmatig in oude patronen! #jebentnietalleen