Emoties als golfjes….

Eind 50 is ze… en na heel lang twijfelen maakte ze een afspraak en stapte ze gisteren de praktijk binnen.

Aan haar gezicht kan je de levenservaring zien. Aan de buitenkant komt ze op het eerste zicht over als een sterke vrouw.

Vraag…
Op mijn vraag wat haar hier brengt zegt ze: ooooh, ‘Iemand die ik goed ken heeft me meermaals gezegd dat ik een afspraak met jou moest maken…. ‘
Vervolgens vraag ik haar te vertellen waar ze hier graag aan wil werken….

Laat maar komen…
Haar verhaal rolt uit haar mond en de tranen stromen over haar wangen.
Eerst probeert ze nog om ze tegen te houden… ik nodig haar uit om het er te laten zijn…. om te voelen wat er is.

Golfjes
Tranen, emoties zijn golfjes 🌊 ze komen op…. pieken en nemen dan (langzaam) af.

Ze stopt
Dan stopt ze met vertellen…. ‘laat me maar even’ zegt ze… en ze is zeker enkele minuten stil terwijl de tranen blijven stromen.
Ik geniet van de stilte, ze is krachtig en vertelt zo veel over deze dame, hier aan mijn tafel.
Het kost geen moeite om de stilte er te laten zijn. Ik geef haar graag alle tijd die ze nodig heeft.

Haar verhaal
Ze heeft veel meegemaakt, dat vind ik het bijzonderen van werken met mensen die zo veel (meer) levenservaring hebben… vaak zien ze grote delen heel helder. Ze kijken anders (niet beter of slechter) tegen de dingen aan.
Ik voel me altijd erg dankbaar dat er dan toch zo veel vertrouwen naar mij toe is… Dat mensen zoals zij me hun diepste pijn toevertrouwen en we daar samen naar kunnen kijken en aan werken.

Verzameling
Je kunt je vast voorstellen (of ervaren) dat een (hoog) sensitief persoon met heel wat ‘jaren op de teller’ ook een grotere verzameling kan hebben van onverwerkte zaken.
Naast dat kom ik bij mannen en vrouwen zoals deze geweldige dame ook regelmatig tegen dat ze toch heel wat ‘mee dragen’ van vroeger en/of van anderen.

Belangrijk
Hoe langer die dingen in ‘je emmertje’ blijven zitten…. hoe meer ‘compost’ er in je emmer verzamelt en hoe minder ruimte er over blijft voor dag dagelijkse dingen.

Aaahhhhrg!
Hierdoor zal overprikkelend (het omvallen van het emmertje ) veel sneller plaatsvinden en is er veel minder ruimte voor (nieuwe) prikkels.

Werk aan de winkel
Ja er is werk aan de winkel….
en wat was deze prachtige dame zenuwachtig om binnen te stappen… maar wat deed ze dat goed. Er is geen wekelijkse consultatie nodig. Wie mij kent, weet dat ik liever met ‘stevige’ afspraken werk waarbij we samen diepgang maken, tips uitproberen en mogelijkheden thuis in de veilige omgeving uittesten.. in plaats van wekelijks een ‘gewone’ praatsessie hebben.

Ervaren, doen, tips, leren, inzichten, zachtheid, tools, begrijpen, inleven, overzicht en diepgang maken op jouw tempo en ritme zijn wel het meest kenmerkende voor mijn manier van werken.

Zonder enige twijfel gaat deze dame (nog meer) mooie stappen maken.

Aan het einde van onze afspraak geef ik haar een notitieboekje mee naar huis met de woorden: ‘ noteer gerust je vragen, ideeën, situaties en dat wat je kwijt wil dan kunnen we deze bij de volgende afspraak bespreken’.
Als er iets dringends is, bel of mail gerust.

Rustiger
Haar gezicht zag er al zo veel rustiger uit bij het naar buiten gaan. Soms zou ik wensen dat ik een foto had gemaakt bij binnenkomst om te vergelijken en te laten zien.

Dankbaar
Van binnen voel ik me dankbaar, werken met wijze vrouwen als deze voelt aan als een eer. Ja echt waar…. en ik krijg die eer zomaar in mijn schoot geworpen…. wat is het leven toch intens mooi en diep! I <3 it!

#dankbaar #Hoogsensitief #hetlevenvanSandra #lovemyjob #wijzevrouw